Бягането е една от най-популярните и достъпни форми на физическа активност, която можеш да практикуваш дори с минимална физическа подготовка.
Бягането има множество ползи за твоето здраве, както и за подобряване на спортните резултати в другите дисциплини. Има няколко основни причини, за които бягането е полезно и как може да ти помогне в спортуването.

 

Ползи от бягането за подобряване на здравето.

Бягането подобрява сърдечно-съдовата ни система, като повишава сърдечния ритъм, укрепва сърдечната мускулатура и подобрява кръвообращението. Това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, хипертония и диабет.
Бягането ни помага за изгарянето на калории и мазнини, което спомага за контролиране на телесното ни тегло и предотвратява риска от затлъстяване. Бягането стимулира обмяната на вещества и помага за изхвърляне на токсините от организма.

Бягането не само влияе положително на физическото ни здраве, но и на психическото. Бягането освобождава ендорфини – хормони на щастието, които подобряват нашето настроение, увеличават самочувствието ни и намаляват стреса и депресията. Бягането също така подобрява когнитивните функции, като повишава концентрацията, паметта и творческото ни мислене. Бягането ни помага да се справим с предизвикателствата на ежедневието и да постигаме лични и професионални цели.

 

По какъв начин бягането ни помага за спортуването.

Бягането не само е самостоятелен вид спорт, но и може да бъде чудесна подготовка за други спортни дейности. Бягането повишава издръжливостта, скоростта и силата на мускулите, които са необходими за много други спортове, като футбол, тенис, баскетбол, плуване и др. Чрез бягането можем да подобрим своята координация, баланс и гъвкавост, които спомагат за предотвратяването на травми и увеличаване на производителността. Бягането ни учи да контролираме своето дишане, да регулираме темпото си и да преодоляваме умората и болката.

 

Колко пъти седмично е добре да се бяга в тренировъчен период?

Има два принципа, с които можеш да определиш по колко пъти и време да бягаш.
Те са:

  1. Принципът на прогресия – Принципът на прогресия означава, че трябва да увеличаваш постепенно натоварването си, за да стимулираш адаптацията на организма си към упражнението. Добре е да променяш скоростта, разстоянието и времето за почивка. По този начин ще предизвикаш различни аспекти на своята издръжливост и ще подобриш своята активност.
  2. Принципът на възстановяване – При този принцип трябва да дадеш достатъчно време на тялото си да се адаптира към натоварването и да регенерира повредените тъкани. Ако тичаш прекалено често или интензивно, това може да доведе до претоварване, повреди или болки. Затова е правилно да включваш дни за почивка или леки тренировки между тежките сесии.

Чрез тези два принципа, може да се каже, че оптималния брой тренировки за бегач варира между 3 и 6 пъти седмично, в зависимост от целите и способностите на всеки.
Ако си начинаещ, можеш да започнеш с 3 пъти седмично по 30 минути с умерено темпо.
Ако си напреднал, можеш 5 или 6 пъти седмично по 40-60 минути с разнообразни темпове и разстояния. 

Бягането е полезно за всеки, който иска да подобри своето здраве и спортни умения. Бягането не изисква специално оборудване или съоръжения, а само мотивация, воля и постоянство!

error: Content is protected !!