Зелената храна е източник на множество витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат здравето и имунната система. Зелената храна включва зеленчуци като спанак, броколи, кел, зеле, салата и други, както и зелени плодове като киви, авокадо, зелена ябълка и други.

 

Ползи, които извличаме от зелената храна.

  • Подобрява храносмилането и предотвратява запек
  • Регулира кръвното налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
  • Спомага за детоксикация на черния дроб и бъбреците
  • Поддържа кожата свежа и хидратирана
  • Стимулира мозъчната дейност и повишава концентрацията
  • Предпазва от някои видове рак
  • Подкрепя здравето на очите и предотвратява загубата на зрение
  • Укрепва костите и зъбите
  • Подобрява настроението и снижава стреса

 

Видове зелени храни, които трябва да консумираме.

Някои от най-полезните видове зелена храна са:

Спанак

Спанакът е богат на желязо, калций, фолиева киселина, витамин К и бета-каротин. Той помага за поддържане на кръвното налягане, костната плътност, очното здраве и имунната система. Спанакът може да се консумира суров, витаминизиран или готвен.

Броколи

Броколито е богато на витамин С, витамин К, фолиева киселина, калий и сулфорафан. Той има антибактериални, противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства. Броколито може да се консумира сурово, на пара, запечено или пюрирано.

Кейл

Кейлът е богат на витамин А, витамин C, витамин K, магнезий и калций. Той подпомага здравето на кожата, косата, ноктите и ставите. Кейлът може да се консумира суров, в салати, смутита или чипсове.

Авокадо

Авокадото е богато на здравословни мастни киселини, витамин Е, витамин K и фолиева киселина. То подобрява холестерола, намалява стреса и подпомага храносмилането. Авокадото може да се консумира сурово, в гуакамоле, хумус или сладкиши.

Зелен чай

Зеленият чай е богат на полифеноли, катехини и теин. Той стимулира метаболизма, подобрява паметта и концентрацията и предпазва от някои видове рак. Зеленият чай може да се пие горещ или студен, с мед или лимон.

 

Тези видове зелена храна са само част от многообразието от растителни продукти, които можеш да включиш в твоето хранене. Те ти осигуряват необходимите хранителни вещества за здравословен и активен живот. Не пропускай да ги консумираш редовно и да се наслаждаваш на техния вкус и ползи.

 

Зелената храна е лесна, както за приготвяне, така и за консумация. Можеш да я добавяш към салати, супи, сандвичи или смутита. Зелената храна е подходяща за всички възрастови групи и диетични режими. Зелената храна е един от най-добрите начини да се грижиш за своето тяло и ум.

error: Content is protected !!