Какво е кардио тренировка

Кардио тренировката представлява изпълняване на различни видове упражнения, които рязко повишават сърдечната ни дейност с над 40-50% от максималните възможности.
Кардио тренировката също можем да я назовем и аеробна тренировка. Спортни дейности свързани с бягане, плуване, каране на велосипед или джогинг могат да се нарекат кардио тренировка, защото тренират всяка част на тялото ни и подобряват кръвообращението.

 

С какво е полезна кардио тренировката

Основните ползи от кардио тренировката са:

  • Намаляване процента на подкожните мазнини;
  • Подобряване работата на сърцето;
  • Подобряване на кръвообращението, което води до по-добра функционалност на мускулите;
  • Повишаване на тонуса и подобряване кондицията на тялото ни;

Ползите от кардио тренировката са значително много, тя помага за свалянето на килограми и за по-здравословен начин на живот.
Движението и активния живот също са ключови, като кардио тренировка. Освен, че заздравяваме всяка става и всеки мускул, ние подобряваме и нашето кръвообращение, по този начин се чувстваме по-добре.

Кардио тренировката е чудесен начин да влезете във добра форма, ако за пръв път започвате да тренирате или подновявате тренировките си след известна почивка. С нея времето за възстановяване след тренировка е доста по-малко и позволява да тренирате по-често. Дори да тренирате на следващия ден, няма да се чувствате изморени, като при силовите тренировки.

 

Кога трябва да правим кардио тренировка

  • Сутрин рано на гладно – най-ефективното време за провеждане на кардио тренировка е сутрин на гладно. Причината за това е  ниското съдържание на глюкоза в кръвта и на гликоген в мускулите. Сутрешната кардио тренировка ускорява топенето на мазнините през целия ден.
  • През деня – Кардио тренировка през деня също би могла да постигне подобна ефективност при спазване на правилен хранителен режим. Ако преди кардио тренировка сте приели храни, богати на протеин и аминокиселини, това би предпазило тялото от катаболни процеси. Приемането на мазнини или въглехидрати преди аеробната тренировка би намалило значително ефективността й.
  • Преди тренировка – Лека кардио тренировка преди силовата тренировка е от полза, но високо интензивна и продължителна кардио тренировка би попречила за натрупването на мускулна маса.
  • След тренировка – По време на тренировката с тежести се изчерпва запасът от гликоген в мускулите и по този начин се увеличава ефективността от аеробната тренировка.
  • В нетренировъчен ден – Ако правите кардио в нетренировъчен ден, увеличавате дните от седмицата, в които тренирате и по този начин се ускорява метаболизмът в покой.

За различната възрастова група, интензивността за кардио тренировка също е различна, заради мускулния пулс при известен процент натоварване. За това е най-добре да се посъветвате със сертифициран фитнес инструктор, който да ви изготви тренировъчен и хранителен режим, който да спазвате стриктно за по-добър резултат.

error: Content is protected !!