Опитваш се да отслабнеш, като следваш различни диети, които обещават бързи и лесни резултати. Често тези диети са нездравословни, ограничават калориите и хранителните вещества, и водят до загуба на мускулна маса и забавяне на метаболизма. Това означава, че когато спреш да следваш диетата, ще наддадеш тегло по-бързо и по-лесно от преди.

 

Начини за възстановяване на метаболизма

 

За да възстановиш метаболизма си след дълга и нездравословна диета, трябва да направиш няколко промени в начина си на хранене и движение.

1. Консумирай достатъчно калории.

Не се опитвай да компенсираш за прекаленото ограничаване на калории, като ги намаляваш още повече. Това ще накара тялото ти да влезе в режим на гладуване и да спести енергия, като забави метаболизма си. Определи колко калории ти трябват на ден, според възрастта, пола, теглото, ръста и активността си, и се старай да ги приемаш редовно.

2. Храни се балансирано.

Включи в храненето си всички основни хранителни групи: протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и фибри. Протеините ще ти помогнат да запазиш мускулната си маса, което ще подобри метаболизма ти.
Въглехидратите ще ти осигурят енергия за физическата активност. Мазнините ще подпомогнат работата на хормоните и клетките.
Витамините и минералите ще подкрепят имунната система и обмена на веществата.
Фибрите ще подобрят храносмилането и ще регулират апетита.

3. Храни се често и разнообразно.

Намери ритъм на хранене, който ти подхожда и не пропускай хранения. Можеш да ядеш 3 основни хранения и 2-3 междинни закуски на ден или да разделиш калориите си на 5-6 по-малки хранения. Стреми се да ядеш различни видове храни от всички хранителни групи, за да осигуриш разнообразие на вкусовете и хранителните вещества.

4. Пий достатъчно вода.

Водата е жизненоважна за всички процеси в тялото, включително и метаболизма. Пий около 2 литра вода на ден или повече, ако се занимаваш с интензивна физическа активност или живееш в горещ климат. Избягвай захарните напитки, алкохола и кафето, които могат да дехидратират тялото и да нарушат баланса на електролитите.

5. Увеличи физическата си активност.

Движението е един от най-добрите начини да ускориш метаболизма си и да изгаряш калории. Намери спорт или упражнение, което те забавлява и мотивира и го практикувай редовно. Комбинирай кардио тренировки, които ще подобрят сърдечно-съдовата система и ще повишат издръжливостта ти, със силови тренировки, които ще допринесат за нарастване на мускулната ти маса и ще подсилят костите ти. Стреми се да се движиш поне 30 минути на ден, 5 пъти в седмицата.

6. Отделяй време за почивка.

Стресът и недоспиването могат да имат негативно въздействие върху метаболизма ти, като нарушат работата на хормоните и увеличат апетита за сладко и мазно. Намери начини да се справяш с ежедневните напрежения, например с медитация, йога, хоби или приятелство. Спи достатъчно часове на нощ, според индивидуалните си нужди, но не по-малко от 7-8 часа. Това ще помогне на тялото ти да се регенерира и да функционира оптимално.

 

Следвайки тези простички съвети, ще можеш да възстановиш метаболизма си след дълга, нездравословна диета и да поддържаш здравословно тегло и здраве. Не забравяй, че най-важното е да слушаш тялото си и да го уважаваш, като му даваш това, от което има нужда.  Ако, все пак, ти е трудно да прецениш как да възстановиш организма си след нездравословна диета може да се обърнеш към хранителен експерт (нутриционист), който да ти съдейства.

error: Content is protected !!