Овесените ядки са една от най-здравословните и хранителни закуски, които можеш да избереш.
Те са богати на растителни протеини, влакнини, минерали и антиоксиданти.
Овесените ядки имат много ползи за здравето, като:
- Подобряват храносмилането и регулират нивото на захарта в кръвта;
- Намаляват холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания;
- Предотвратяват запек и подпомагат детоксикацията;
- Спомагат за контролиране на теглото и усещането за ситост;
- Подкрепят имунната система и защитават от инфекции;
- Подобряват кожата, косата и ноктите
- Снабдяват мозъка с енергия и повишават концентрацията.
Има голямо разнообразие от ниско калорични рецепти с овесени ядки, които можеш да приготвяш лесно и да се храниш здравословно. Тези рецепти са лесни за приготвяне, вкусни и разнообразни, така че да можеш да се наслаждаваш на овесените ядки всеки ден.
1. Овесена каша с плодове и орехи.
Това е класическият начин да консумираш овесени ядки за закуска. Просто смеси половин чаша овесени ядки с чаша вода или мляко и затопли в микровълнова печка или котлон за около 3 минути, докато получиш кремообразна консистенция. След това добави свежи или сушени плодове по избор, като ябълки, банани, ягоди, череши, смокини и др.
2. Овесени палачинки.
Ако обичаш палачинките, то тази рецепта е за теб. Всичко, от което имаш нужда, е една чаша овесени ядки, едно яйце, чаша прясно мляко и щипка сол. Смели овесените ядки в блендер или кухненски робот до получаването на брашно. След това добави останалите съставки и разбий до получаването на гладко тесто. Загрей тиган на средно-висока степен и печи палачинките от двете страни до златисто.
3. Овесени бисквити.
Ако имаш желание за нещо сладко, то тези бисквити са перфектният избор. За тях ще ти трябват една чаша овесени ядки, половин чаша печени бадеми, половин чаша стафиди, едно яйце, четвърт чаша разтопено краве масло, четвърт чаша пърлена захар и щипка сол. Смели бадемите в блендер или кухненски робот до получаването на грубо брашно. След това добави останалите съставки и замеси тесто. От тестото формирай малки топчета и ги нареди в тава, покрита с хартия за печене. С помощта на лъжица или чаша сплескай топчетата до получаването на плоски дискове. Бисквитите трябва да се пекът в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути или докато станат златисти.
4. Овесен хляб.
Ако искаш да приготвиш домашен хляб без мая и глутен, то тази рецепта е идеална за теб. За нея ще ти трябват две чаши овесени ядки, една чаша прясно мляко, две супени лъжици ябълков оцет, две супени лъжици мед, една супена лъжица сода бикарбонат и половин чаена лъжичка сол. Смели овесените ядки в блендер или кухненски робот до получаването на фино брашно. След това добави останалите съставки и разбъркай добре. Изсипи тестото в кекс форма, намазана с масло или покрита с хартия за печене. Изпечи хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или докато стане златист и хрупкав.
Това са само някои от многото ниско калорични рецепти с овесени ядки, които можеш да опиташ. Овесените ядки са универсални и може да ги комбинираш по различни начини, според твоите предпочитания и въображение.