Ако сте решил да започнеш да тренираш във фитнеса и да подобриш своето здраве и форма, то първата стъпка е да избереш подходяща зала за тренировки. При избора на фитнес зала трябва да следиш за това до колко е оборудвана със различни уреди, чрез които да натоварваш различните мускулни групи. За постигане на добри резултати от тренировките е препоръчително да имате изготвен тренировъчен режим от сертифициран фитнес инструктор, които да ти даде съвети за правилното изпълнение на упражненията и броя серии с почивки.

 

Втората стъпка е да определиш нивото ти на физическа подготовка и да си поставиш реалистични цели. Трябва да бъдеш търпелив и последователен. Започни с леки и кратки тренировки, които да не те изтощават и демотивират. Постепенно увеличавай интензитета и продължителността на тренировките, като следиш реакциите на тялото ти.

 

Третата стъпка е да избереш типа на тренировката, която ще правиш. Има много видове тренировки, които можеш да комбинираш, според троите цели и възможности. Например, можеш да правиш кардио тренировки за подобряване на сърдечно-съдовата система и изгаряне на калории, силови тренировки за укрепване на мускулите и костите, функционални тренировки за повишаване на гъвкавостта и баланса, или групови тренировки за повече забавление и социализация.

 

Четвъртата стъпка е да следваш правилната техника за изпълнение на упражненията. Това е много важно за предотвратяване на травми, както и за постигане на максимално добри резултати от тренировките. Обръщай се към твоя фитнес инструктор, за да попиташ за обратна връзка, ако не си сигурен как да изпълните дадено упражнение. Също така, не пренебрегвай разгряването и разтягането преди и след тренировката, чрез което ще подготвиш мускулите и ставите за натоварването.

 

Последната стъпка е да се храниш балансирано и здравословно, като можеш да следваш хранителен режим, направен спрямо твоите цели за още по-добър резултат от тренировките във фитнеса. Тренировката е само част от процеса на подобряване на физическото ти състояние, трябва да подкрепяте тялото си с качествена храна, богата на протеини, като към това можете да приемате и хранителни добавки.

error: Content is protected !!