Когато се занимаваш с фитнес и искаш да изглеждаш добре, вероятно се чудиш на какъв тип месо трябва да наблягаш, когато искаш чиста мускулна маса.
Месото е един от най-добрите източници на протеин, който е основният строителен материал за мускулите. Но не всяко месо е еднакво полезно и подходящо за целта. Ето някои от най-популярните видове месо и техните предимства и недостатъци за изграждането на чиста мускулна маса.

 

  • Пилешко месо

Пилешкото месо е едно от най-често използваните видове месо от хората, които се стремят към по-добра физическа форма. То е богато на протеин, ниско на мазнини и лесно за приготвяне. Една порция от 100 грама пилешко филе съдържа около 31 грама протеин и само 4 грама мазнини. Пилешкото месо също така е добър източник на витамин B6, който помага за обмяната на аминокиселини в организма. Някои от недостатъците на пилешкото месо са, че може да бъде скучно и еднообразно, ако се яде често, също така може да съдържа антибиотици и хормони, ако не е от биологично производство.

 

  • Телешко месо

Телешкото месо е друг вид месо, който е популярен сред спортистите и любителите на здравословния начин на живот. Телешкото месо има високо съдържание на протеин, желязо, цинк и креатин, които са важни за растежа и възстановяването на мускулите. Една порция от 100 грама телешко филе има около 26 грама протеин и 10 грама мазнини. Телешкото месо може да бъде по-вкусно и разнообразно от пилешкото, ако се приготвя правилно. Някои от недостатъците на телешкото месо са, че е по-трудно за сваряване, а също така може да повиши нивата на холестерол и наситени мазнини в кръвта.

 

  • Риба

Рибата е изключително полезна за здравето и физическата форма, тъй като е богата на протеин, омега-3 мастни киселини, йод и селен. Омега-3 мастните киселини имат анти-възпалително действие, подпомагат сърдечно-съдовата система, подобряват мозъчната функция и стимулират синтеза на протеин в мускулите. Една порция от 100 грама лосос има около 20 грама протеин и 13 грама мазнини. Рибата може да бъде много вкусна и лесна за приготвяне, а също така да добави разнообразие в менюто. Някои от недостатъците на рибата са, че може да бъде по-скъпа и по-трудно достъпна, а също така може да съдържа тежки метали и други замърсители, ако не е от добро качество.

 

Всеки от трите вида месо има своите предимства и недостатъци за изграждането на чиста мускулна маса. Няма единен отговор на въпроса, на какъв тип месо трябва да наблегнем, когато искаме чиста мускулна маса. Всичко зависи от индивидуалните предпочитания, цели, бюджет и достъпност. Най-добре е да се консумира разнообразие от различни видове месо, като се внимава за качеството, количеството и начина на приготвяне. Така ще осигуриш на тялото си всички необходими хранителни вещества, без да претоварваш организма си с излишни калории и замърсители.

 

 

error: Content is protected !!