Започваш да тренираш, но се чудиш как да свалиш излишните килограми? Спазваш различни диети за отслабване, но без резултат?

 

Какво представлява калорийният дефицит

Калорийният дефицит е метод, при който човек приема по-малко калории, отколкото тялото му изисква за ежедневните енергийни нужди. Това създава енергиен дисбаланс в тялото, при който тялото започва да използва съхранената енергия (мазнини, мускули и т.н.), за да задоволи своите енергийни нужди, което води до загуба на тегло (отслабване). За да обобщим на кратко калорийният дефицит работи на принципа: консумираме по-малко калории, отколкото изгаряме.

 

Каква е разликата между калорийният дефицит и диетите за отслабване

Диетите за отслабване, които хората най-често използват са свързани с драстичното намаляване на количеството храна, но този тип диети са вредни за организма. Важно е да се знае, че всяка една диета работи на принципа на калорийния дефицит.

Но, защо тогава всеки хранителен експерт, нутриционист или фитнес инструктор ни насочва да прилагаме калориен дефицит, а не да спазваме диети, когато искаме да свалим килограми:

Калорийният дефицит намалява калорийният прием постепенно и го адаптира към физическата ти активност, по този начин свалянето на излишните килограми се случва постепенно и трайно.

Докато при диетите за отслабване, може да имаш два дни гладуване и два дни нормално хранене или пък изключване на важни хранителни групи, което може да доведе до здравословни проблеми в различни области и временни резултати.

Освен това, много от хората спазват диета, докато видят желания резултат и след това спират и се връщат към нормалният си начин на живот, което допринася за краткотрайния резултат и може да се получи така нареченият йо-йо ефект. Докато калорийният дефицит ще те научи да разпознаваш високо калорийните продукти и дори и да спреш да го спазваш, ще взимаш много по – осъзнати решения при избора на храна, което ще помогне да запазиш постигнатите резултати.

 

Какво е калориен баланс

Калориен баланс е крайното или усвоено количество калории.

Приети калории – Изразходени калории = Калориен баланс

  • За отслабване (отрицателен калориен баланс): При изгорени (изразходени) 2000kcal, трябва да приемеш 1500kcal;
  • За поддържане на едно тегло (неутрален калориен баланс): При изгорени (изразходени) 2000kcal, трябва да приемеш 2000kcal;
  • За покачване на тегло (положителен калориен баланс): При изгорени (изразходени) 2000kcal, трябва да приемеш 2500kcal;

 

Как да изчислим колко калории да приемамe

Броят на калориите, които човек трябва да приема всеки ден, зависи от няколко фактора като възраст, пол, тегло, височина, ниво на физическа активност и цялостно здравословно състояние.

За да изчислим дневният си калориен прием, първо трябва да определим каква ще е нашата цел:

  • Отслабване (загуба на тегло);
  • Поддържане на тегло;
  • Покачване на тегло;

Може да изчислим самостоятелно броя на калориите, които трябва да приемаме, чрез калориен калкулатор. Или да се консултираме с хранителен експерт, който по – конкретно и точно да изготви индивидуален хранителен режим, който да следваме и да отговаря на нашите цели.

 

error: Content is protected !!