Какво е BMI

BMI (Body Mass Index) или наричан индекс на телесната маса е числова мярка за съотношението между теглото и височината на човек. Тя се използва като показател за това дали човек е с наднормено, недостатъчно или с нормално тегло, спрямо височина си.

 

Как да изчислим BMI (индекс на телесната маса)

BMI се изчислява по следната формула: BMI = тегло (в килограми) / височина (в метри) на квадрат. Например, ако човек има тегло 70 кг и височина 1,75 м, то неговият BMI е 70 / (1,75 x 1,75) = 22,86.

Според Световната здравна организация (СЗО), BMI може да се класифицира в следните категории:

  • Под 18,5 – недостатъчна телесна маса
  • От 18,5 до 24,9 – нормална телесна маса
  • От 25 до 29,9 – наднормена телесна маса
  • От 30 до 34,9 – затлъстяване 1-ва степен
  • От 35 до 39,9 – затлъстяване 2-ра степен
  • Над 40 – затлъстяване 3-та степен

 

За кого е полезен BMI и защо да се използва

BMI е полезен инструмент за оценка на риска от различни заболявания, свързани с излишната или недостатъчната телесна маса, като диабет, сърдечно-съдови заболявания, артрит и други.
Въпреки това, BMI не отчита други фактори, които могат да повлияят на телесната маса и здравето, като мускулната маса, костната плътност, пола, възрастта и расата на човек. Затова BMI трябва да се използва само като ориентир, а не като сигурна мярка за здравословното тегло.

BMI не е полезен за спортисти и хора с повишена мускулна маса, тъй като те имат по-голямо тегло при по-малко процент телесни мазнини. Ако си спортист е важно да поддържаш оптимален % на мазнините в тялото си, тъй като това влияе на физическите ти постижения и здравословното ти състояние. Съществуват различни методи за измерване на мазнините при спортистите, но разбира се всеки от тях си има своите предимства и недостатъци.

 

Какви рискове съществуват при висок и при нисък BMI

При нисък BMI (под 18,5), човек е изложен на риск от недохранване, остеопороза, анемия и цяла редица проблеми, които могат да произлязат от недостига на хранителни вещества. Такива хора трябва да се консултират с лекар и да следват хранителен режим, който да им осигури достатъчно калории и хранителни вещества.

При висок BMI (между 25 и 29,9) или затлъстяване (над 30), човек е изложен на риск от диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, мозъчен инсулт, артроза, някои видове рак и дихателни проблеми. Такива хора трябва да се консултират с лекар и да следват програма за намаляване на теглото и телесните мазнини.

 

Ако искаш да научиш още повече за BMI и да разбереш колко е полезен може да прегледаш статията на Харвърдският университет, като кликнеш ТУК.

error: Content is protected !!