Макро и микронутриентите са важни за нашето здраве.

Те ни осигуряват енергия, подпомагат растежа и регулират различни функции в организма. Затова трябва да се стремим да имаме разнообразно и балансирано хранене, което да покрие нашите индивидуални нужди от хранителни вещества.

Какво представляват по отделно

  • Макронутриентите са тези, които ни трябват в по-големи количества, като белтъчини, въглехидрати и мазнини. Те ни осигуряват енергия, която измерваме в калории и служат за изграждане и поддържане на тъканите.

 

  • Микронутриентите са тези, които ни трябват в по-малки количества, като витамини, минерали и антиоксиданти. Микро нутриентите не ни осигуряват енергия, но имат регулаторна и защитна роля.

Защо са важни макро и микронутриентите

Макронутриентите са основният източник на енергия за клетките ни, също така участват в изграждането и поддържането на мускулната маса, костите, кожата, косата и други тъкани.
Микронутриентите са необходими за правилното функциониране на различни ензими, хормони, имунна система и други процеси в организма. Те също така помагат за предпазване от хронични заболявания, като сърдечно-съдови, диабет, рак и други.

Как да си осигурим достатъчно макро и микронутриенти

Най-ефикасният начин да получим всички необходими хранителни вещества е чрез разнообразно и балансирано хранене. Това означава да консумираме храни от различни групи, като плодове и зеленчуци, зърнени продукти, бобови култури, орехи и семена, млечни продукти, месо и здравословни мазнини. По този начин можем да си осигурим различни видове и пропорции на макро и микронутриенти.
В някои случаи може да е необходимо да приемаме допълнителни хранителни добавки, но за тази цел е най-полезно за нас да се консултираме с диетолог или персонален фитнес треньор.

За да се храниш балансирано и разнообразно, трябва да включваш в диетата си храни, богати на макро и микронутриенти. Така ще успяваш да поддържаш добра форма, имунитет и настроение. Също така трябва да избягваш прекомерната употреба на алкохол, захар, сол и преработени храни. Препоръчително е да се свържеш с нутриционист, който отлично познава макро и микронутриентите и ще може да ти подготви балансиран хранителен режим, който да следваш.

error: Content is protected !!