Много хора се интересуват, как да ускорят метаболизма си, за да отслабнат по-бързо и по – здравословно. Ще те запознаем с това, как работи метаболизма и ще ти дадем ценни съвети, които ще ти помогнат да ускориш неговата работа.

 

Как работи метаболизма?

Метаболизмът е процесът, по който организмът превръща храната в енергия, която използва за различни функции. Скоростта на метаболизма зависи от много фактори, като генетика, възраст, пол, телесна активност, хормонално равновесие и диета. Някои от тези фактори не могат да се контролират, но други могат да се повлияят с правилния начин на живот.

 

Съвети за бързо ускоряване на метаболизма:

Увеличи приема на протеини.

  • Протеините са основната градивна материя на мускулите, които изразходват повече енергия от мазнините. Когато се храниш с протеини, организмът ти изразходва повече калории за тяхното разграждане и усвояване. Това се нарича термичен ефект на храната и е по-висок при протеините, отколкото при въглехидратите и мазнините. Според някои изследвания, увеличаването на приема на протеини може да повиши скоростта на метаболизма с до 30% за няколко часа след хранене.

 Повиши телесната си активност.

  • Физическото движение е един от най-ефикасните начини да ускориш метаболизма си, защото стимулира изгарянето на калории и изграждането на мускулна маса. Най-ефективни са интервалните тренировки с висока интензивност (HIIT), които се състоят от кратки периоди на максимално натоварване, променени с по-дълги периоди на почивка или леко натоварване. Тези тренировки поддържат високо ниво на метаболизма дори след края на упражнението.

 Не пропускай закуската.

  • Закуската е най-важното хранене за деня, защото дава първия тласък на метаболизма след дългия период на гладуване през нощта. Когато пропускаш закуска, организмът ти влиза в режим на спестяване на енергия и забавя скоростта на метаболизма, за да запази резервите си. Това може да доведе до по-нисък прием на калории през деня и до увеличаване на теглото. Закуската трябва да съдържа протеини, въглехидрати и здравословни мазнини, които ще ти осигурят енергия и засищане за по-дълго време.

 Пий повече вода.

  • Водата е жизненоважна за всички процеси в организма, включително и за метаболизма. Дехидратацията може да намали скоростта на метаболизма с до 3%, защото затруднява работата на клетките и органите. Някои изследвания показват, че пиенето на студена вода може да ускори метаболизма с до 30%, защото организмът изразходва енергия, за да загрее водата до телесна температура. Също така, пиенето на вода преди хранене може да намали апетита и да помогне за контрола на калорийния прием.

 Спазвай редовен сън.

  • Сънят е от съществено значение за регулирането на хормоните, които управляват метаболизма, апетита и телесната тежест. Недостатъчният или прекъснат сън може да повиши нивата на кортизола – хормона на стреса, който стимулира съхраняването на мазнини и подтиска изгарянето на калории. Липсата на сън може да намали нивата на лептина – хормона, който сигнализира за засищане, и да повиши нивата на грелина – хормона, който стимулира глада. Това може да доведе до по-голям апетит и по-висок прием на калории.

 

Други начини, по които можеш да ускориш метаболизма си и да подобриш здравето, и фигурата си, са спазването на балансирана и разнообразна диета. Важно е също и да избягваш консумацията на алкохол, цигари и стрес, добре е да се консултираш с нутриционист.

error: Content is protected !!