Какво трябва да знаем за силовия трибой

Силовият трибой е спортна дисциплина, която изисква сила и техника. Състои се от изпълнението на три основни упражнения:

  • Клякане с щанга

  • Вдигане от лег

  • Мъртва тяга

Целта на състезанието е да вдигнеш максимално тежко тегло за едно повторение във всяко от тези упражнения.
Важно е да следваш правилната техника за изпълняване на упражненията, за да избегнеш травми и контузии. Ако не си напълно наясно, как да тренираш и да се храниш е препоръчително да се посъветваш и дори да работиш със специалист, който да ти изготви тренировъчна програма за подготовка за състезание по силов трибой и хранителен режим.

За да се подготвиш за състезание по силов трибой, трябва да следваш пет основни и важни стъпки

1.  Трябва да определиш своята категория по тегло и да се придържаш към нея. Не е препоръчително да правиш резки промени в теглото си преди състезанието, защото това може да повлияе негативно на твоята сила и здраве. Ако желаеш да намалиш или увеличиш теглото си, трябва да го правиш постепенно и под надзора на треньор, специализиран в този стил спорт.

 

2.  Трябва да изградиш ефективна програма за тренировки, която да ти помогне да развиеш своите слаби и силни страни. Добре е да се свържеш и да работиш с треньор, доказал се в тази област.

 

3.  Трябва да подобриш техниката си на изпълнение на упражненията. Техниката е много важна за предотвратяване на травми и за повишаване на резултатите. Важно е да се запознаеш с правилата на състезанието и да ги следваш стриктно. Практикувай упражненията с различни тежести. Тренирай с инструктор, който да те наблюдава и да ти дава информация относно твоето развитие.

 

4.  Трябва да планираш своята стратегия за състезанието. Определи твоите цели и очаквания. Избери подходящи тежести за всяко едно упражнение, които да те предизвикат. Намери собствен начин да се мотивираш и да се концентрираш.

 

5.  Трябва да се погрижиш за храненето и хидратация. Храни се здравословно и балансирано, ако не си наясно как да се храниш е по-добре да се довериш на специалист, който да ти изготви хранителен режим. Избягвай алкохол, цигари и други вредни вещества. Пий достатъчно вода и изотонични напитки, те помагат за възстановяване след физическо натоварване и за обезводняване.

 

Постави си реални цели, не очаквай да си най – добрия от първото състезание, дай си време и бъди постоянен.

error: Content is protected !!