Наднорменото тегло и излишните килограми са проблем, който засяга голяма част от обществото. Отслабването е водеща цел за мнозина, но какви са последствията от рязкото сваляне на килограми?! Спазването на различни диети, с цел отслабване и прекратяването им след достигане на желаното тегло, оказва влияние върху организма и се получава така наречения йо – йо ефект.

Какво е йо -йо ефект

Йо – йо ефекта е процес на рязко отслабване и възвръщане на предишните килограми. Този процес е неприятен за всеки от нас, защото не само води до физически и психически дискомфорт, но и до здравословни проблеми, свързани с намаляването на мускулната ни маса и забавянето на метаболизма. Важно е да знаем как да предотвратим йо – йо ефекта след отслабване и да запазим резултатите си в дългосрочен план.
Не спазвай измислени нереални диети с цел бързо отслабване. Ако желаеш да отслабнеш и да задържиш така желания резултат, е по-добре да се консултираш с професионален диетолог или с фитнес инструктор, който да ти изготви хранителен режим и фитнес програма.


Как и кога се случва йо – йо ефекта

Не адаптираните диети лишават тялото от необходимите му хранителни вещества и калории. Когато организмът получава по-малко калории от нужното, той преминава в режим на гладуване и започва да използва мускулите си, като източник на енергия. Това води до загуба на мускулна маса, която е отговорна за поддържането на висок метаболизъм.
Когато приключиш с диетата си и се върнеш към стария си начин на хранене, тялото ти не може да се справи с приеманите калории и започва да ги складира като мазнини. Тогава се случва йо – йо ефекта, а именно покачване на тегло от мастна тъкан. Това променя съотношението между мазнините и мускулите в тялото, което е ключов фактор за твоето здраве и фигура.


Как да предотвратим йо – йо ефекта

За да предотвратиш йо – йо ефекта след отслабване, трябва да следваш няколко основни правила:

– Избягвай диетите, които обещават бързи и чудни резултати, но са не балансирани и не здравословни.
– Избери диета, която е адаптирана към твоите нужди, цели, предпочитания и начин на живот.
– Следвай диетата си постепенно и реалистично.
– Комбинирай диетата с редовна физическа активност.
– Приемай достатъчно течности.

– Приемай достатъчно протеин.

Това са важни фактори, които е желателно да спазваш, ако искаш да отслабнеш и да задържиш фигурата си същата за дълъг период от време. С регулирано хранене и тренировки, можеш да забравиш за появата на нежелания йо – йо ефект. За да си гарантираш запазване на постигнатите резултати след положения труд може да се консултираш с хранителен експерт, който да ти изготви балансиран хранителен режим, който да следваш.

error: Content is protected !!