Коремната преса е една от най-желаните и трудно постижими цели за много хора, които се занимават с фитнес. Трябва да тренираш упорито, за да постигнеш така желаните плочки на корема и търпеливо да преследваш целта си.
Какво е необходимо, за да имаме плосък и изваян корем? Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да постигнеш желаната коремна преса.

 • Изгаряй подкожните мазнини.

  Това е много важно, ако целта ти е да извадиш на показ коремните си мускули. Без значение е колко упражнения правиш за корем, ако имаш излишен слой подкожни мазнини. Важно за изгаряне на мазнините е създаването на калориен дефицит, т.е. да приемаш по-малко калории, отколкото изразходваш.
  Направи комбинация от здравословно хранене и кардио тренировки, тогава ще постигнеш калорийния дефицит и ще улесниш тренировките за коремна преса.
  Храни с високо съдържание на захар, трансмазнини и преработени въглехидрати е добре да се избягват, фокусирай се най-вече върху протеини, зеленчуци, плодове и здрави мазнини.

 

 • Укрепвай мускулите.

  След успешно изгаряне на подкожните мазнини, е време да работиш за укрепването на мускулите на корема. Това ще ти помогне да оформиш коремната преса и да подобриш стабилността на тялото си. Съществуват множество упражнения за корем, които можеш да изпълняваш както в залата, така и у дома. Едни от най-популярните упражнения са планк, повдигане на краката от вис, повдигане на краката от легнало положение, молитва и байк крака. Ако желаеш да постигнеш перфектна коремна преса е важно да изпълняваш упражненията правилно и да активираш всички четири групи мускули на корема, които са:

– Преден коремен мускул;

– Вътрешен коремен мускул;

– Странични коремни мускули;

Хубаво е да включваш упражнения за гръбначния стълб и ханша, по този начин ще поддържаш баланс и симетрия в тялото си.

 

 • Тренирай корема с разнообразни упражнения.

  За да постигнеш желаната коремна преса, не е достатъчно да правиш едни и същи упражнения ежедневно. Трябва да разнообразяваш тренировките си, за да предизвикаш мускулите си и да предотвратиш адаптация и скучаене. Можеш да променяш броя на повторенията, сериите, темпото, интензивността, почивката, ъгъла, съпротивлението и дори реда на упражненията. Също така може да опитваш различни видове тренировки, като интервално трениране, табата или пилатес.

 

 • Отделяй време за възстановяване.

  За постигане на желаната коремна преса е препоръчително да отделяте достатъчно време за възстановяване. Мускулите се изграждат не по време на тренировка, а по време на почивка. Затова е необходимо да осигуряваш на тялото си поне 24 часа между тренировките за корем и да спиш около 7-8 часа на нощ. Също така е добре да пиеш достатъчно вода, да масажираш мускулите си и да избягваш стреса и алкохола. Тези фактори ще спомогнат за подобряването на кръвообращението, отстраняването на токсините и ускоряването на регенерацията на мускулните влакна.

 

Постижението на съвършена коремна преса не е лесна задача, но е възможна, ако следвате тези съвети. Не забравяй, че това е процес, който изисква търпение, усилие и последователност. Но когато видиш резултата, ще си струвало всичко!

error: Content is protected !!