Ако си решил да стартираш фитнес програма с цел да подобриш своята мускулатура, здраве и самочувствие, най-вероятно искаш да знаеш дали усилията, които влагаш дават резултати. За да проследиш своите резултати е необходимо да измерваш и следиш своя прогрес от фитнес тренировките, което допълнително ще те мотивира и да продължаваш.

 

Методи за измерване на прогреса от фитнес тренировките

Има различни методи, чрез които можеш да измериш своя прогрес от фитнес тренировките. Добре е да се посъветваш със сертифициран фитнес инструктор за метод, който би ти помогнал да постигнеш своя най-добър резултат, както и да ти бъде изготвен индивидуален тренировъчен режим, който ще ти гарантира резултати и правилно изпълнение на всички упражнение от изготвената програма.

  • Кантар

Този метод е сравнително лесен и достъп за измерване на тегло.
С него можеш да разбереш дали си свалил или покачил твоите килограми, но не разграничава мускулната маса и мазнините. Поради тази причина кантарът не е достатъчен показател за твоя прогрес, особено ако твоята цел е да оформиш своето тяло или да повишиш мускулния тонус.
Често се случва кантарът да бъде подвеждащ, ако имате задържане на вода, менструация, хормонални колебания или други фактори, които влияят на теглото. Нормално е да виждаш дребни разлики в килограмите си от ден на ден, което не е притеснително. Най-важното е да следиш развитието си в дългосрочен план.

  • Индекс на телесната маса (BMI)

Това е метод за изчисляване на процента мазнини в тялото спрямо височината и теглото ти. Можете да използваш онлайн калкулатор, които да изчисли твоя BMI, като резултатът попада в една от четирите категории: поднормено тегло, нормално тегло, предзатлъстяване или затлъстяване. Този метод може да бъде полезен за определяне на риска от заболявания, свързани с наднорменото или недостатъчното тегло.

 

  • Измерване на обиколката на различни части на тялото

Чрез този метод можеш да проследиш как се променя размера на конкретни части от тялото. Може да измерваш обиколката на бедрата, талията, гърдите, ръцете, краката и други части, които те интересуват. За тази цел ти е необходима само метрична лента и тефтер, в който да отбелязваш резултатите си. За да получиш реална картина на своя прогрес, е добре да измерваш телесната си маса, поне веднъж месечно, в същото време на деня и при сходни условия (например преди закуска и след тоалетна).

 

За да отчиташ правилно своя прогрес от фитнес тренировките и да проследяваш постигнатите резултати, можеш да комбинираш тези три метода.

error: Content is protected !!