Ако искаш да отслабнеш и да подобриш фигурата си, вероятно си се чудил как да гориш мазнини а не мускулна маса. Мускулите са важни за здравето и външния вид на тялото, а мазнините са излишни и нежелани. Затова е добре да знаеш как да оптимизираш тренировките и храненето си, за да постигнеш желаните резултати.

 

Каква е причината да губим мускулна маса, вместо подкожни мазнини, когато отслабваме.


Основната причина в повечето случаи е спазването на необмислени диети, които не са съобразени с твоите цели и организъм.
За да си гарантираш здравословно отслабване с минимална загуба на мускули е добре да спазваш хранителен и тренировъчен режим, който е изготвен специално за теб.

 

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да горите мазнини а не мускули:

 

  • Колкото по-бавно отслабваш, толкова по-малка част от мускулите ще загубиш.

Когато започваме да отслабваме прекалено бързо в комбинация с храна, която е лишена от микронутриенти, това оказва огромен стрес върху организма. Тялото няма нужда само от енергия, необходими са му и градивните елементи, които доставяме чрез храната. Всичко това повлиява на организма негативно и се получава загуба на мускулна маса.

 

  • Консумирай повече протеини.

Протеинът е основният строителен материал на мускулите и им помага да се възстановяват и растат след тренировка. Също така, протеинът увеличава чувството за ситост и подпомага изгарянето на калории. Препоръчителният прием на протеин е около от 1.6 до 2.5 грама на килограм телесно тегло на ден.

 

  • Приемай правилните хранителни вещества.

 Освен протеин, тялото ти има нужда и от други хранителни вещества, които подпомагат изгарянето на мазнини и поддържането на мускулите. Това са въглехидратите, здравословните мазнини, витамините, минералите и антиоксидантите. Въглехидратите са основният източник на енергия за тялото и мозъка и са необходими за интензивните тренировки. Здравословните мазнини помагат за регулирането на хормоните, намаляването на възпалението и подобряването на здравето на сърцето и кожата. Витамините, минералите и антиоксидантите подпомагат имунната система, клетъчната функция и защитават от оксидативен стрес. Избирай храни с висока хранителна стойност, като плодове, зеленчуци, цели зърна, бобови, орехи, семена, риба и месо.

 

  • Не пропускай да тренираш.

Тренировката е ключов фактор за изгарянето на мазнини и запазването на мускулите. За да постигнеш най-добри резултати, комбинирай кардио и силови тренировки. Кардиото ще ти помогне да изгаряш мазнини и да отслабваш, докато силовите тренировки подобряват издръжливостта, изграждат и поддържат мускулната маса и повишават силата. Препоръчително е да тренирате поне 3-4 пъти в седмицата.

 

  • Отдели време за възстановяване.

Възстановяването е толкова важно, колкото и тренировката, защото тогава тялото се адаптира към натоварването и се подготвя за следващото. Възстановяването след тренировка може да включва достатъчно сън, хидратация и почивка.
Почивката след тренировка подпомага растежа на мускулите

 

Следвайки тези съвети, ще можеш да гориш мазнини а не мускули и да постигнеш своята цел за здравословно отслабване и подобрена фигура.

error: Content is protected !!